Onduidelijkheid toekomst radio blijft: Keijzer geeft adviescommissie 3 maanden extra
17-09-2020 13:46:00 | Door: David de Jong | hits: 2487 | Tags:

Er blijft onduidelijkheid bestaan over de toekomst van het frequentiegebruik voor radiostations en daarmee de Nederlandse radiosector. Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) heeft het Adviescollege verdeling frequentieruimte commerciële radio drie maanden extra de tijd gegeven om een advies te geven over hoe en of er een verlenging of een veiling of verdeling van DAB+ en FM-frequenties moet komen.

Op 6 december 2020 zal het advies, dat er op 6 september al had moeten komen, alsnog verschijnen. Daarna dient het kabinet nog met een eigen standpunt te komen. Mona Keijzer beloofde in reactie op vragen uit de Tweede Kamer dit in september 2020 te doen.

De huidige frequentievergunningen van Talpa Network (Sky Radio, Radio Veronica, Radio 538 en Radio 10), RadioCorp (Slam! en 100% NL), DPG Media (Qmusic), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) en Sublime lopen per 31 augustus 2022 af.

Daartoe had de verantwoordelijk CDA-poltitica op 6 maart 2020 een adviescollege ingesteld bestaande uit Henk Don, die tot 1 februari 2020 bestuurslid was van de Autoriteit Consument & Markt, Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent bij de Leiden University en rechter-plaatsvervanger) en Paul Rutten (Onderzoeker en Research Professor Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam). Dit adviescollege moet adviseren over de mogelijkheden om na het jaar 2022 huidige voorwaarden van vergunningen die commerciële media-instellingen als belemmerend ervaren te versoepelen of af te schaffen. Ook buigt ze zich over het afschakelen van frequentieruimte voor commerciële analoge radio en eventuele wijzigingen van de Telecommunicatiewet die nuttig kunnen zijn ter uitvoering van het advies.

Talpa Network, RadioCorp, DPG Media, FD Mediagroep en Sublime, verenigd in de Vereniging voor Commerciële Radio, luidden in het voorjaar 2020 de noodklok. Ze gaven aan dat ze door de coronacrisis met een beperkte horizon van twee jaar ter financiering van hun activiteiten, een verlenging van 3 jaar noodzakelijk te achten voor de continuïteit van de radiosector. VCR-voorzitter Paul Römer gaf in een interview aan dat elke maand vertraging er één te veel is. Ook kamerleden roerden zich in de discussie en verlangden via een meerderheid van de staatssecretaris snelle opheldering.

De staatssecretaris stelt nu via een officieel besluit dat vanwege de complexiteit van de taakopdracht en de bijzondere werkomstandigheden door de coronacrisis die niet voorzien waren, het advies binnen de verplichte termijn niet kan worden uitgebracht. Gevolg is dat de radiosector langer in onzekerheid blijft over haar eigen toekomst.

www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie