Qmusic en DPG Media willen toch frequentieveiling en nemen afstand van Talpa Network en VCR
16-03-2022 15:23:00 | Door: David de Jong | hits: 1831 | Tags:

Qmusic en eigenaar DPG Media willen toch een frequentieveiling en geen tijdelijke verlenging van uitzendlicenties. Dit bleek tijdens de rechtszaak die radiostation Kink heeft gevoerd om alsnog een frequentieveiling voor elkaar te krijgen.

Oud-minister Stef Blok (VVD) heeft in de laatste weken van zijn ministerschap de definitieve besluiten genomen voor de verlengingen met de daarbij behorende licentiebedragen voor de bestaande radiozenders. Kink wil het verlengingsbesluit laten vernietigen en alsnog een algehele verdeling van radiofrequenties die voor het laatst in 2003 zijn verdeeld en waarvan de licenties sindsdien meermaals zijn verlengd. 

Voor Qmusic betekent het dat bij een verlenging 11,37 miljoen euro moet worden betaald om tot september 2025 te mogen blijven uitzenden via DAB+ en FM. Een eerste betaling of bankgarantie ter waarde van 3,79 miljoen euro moest Qmusic op uiterlijk 15 februari 2022 hebben betaald.

Qmusic werd in 2021 de best beluisterde radiozender van Nederland gedurende een jaar dat de beste reclame-omzet ooit werd behaald voor de radiosector. De radiozender denkt dat met de hoge prijzen voor een verlenging een veiling meer op zijn plek is, tenminste als ook dan de continuïteit gewaarborgd kan worden.

Eerder schaarden Qmusic en DPG Media zich achter het standpunt van de branche-organisatie VCR (Vereniging voor Commerciele Radio), die stelde dat door de coronacrisis er dusdanige verliezen waren dat een tijdelijke verlenging van drie jaar aan de orde is. Oud-staatssecretaris Mona Keijzer en oud-minister Stef Blok hebben daar na druk van de Tweede Kamer aan toegegeven. Paul Römer die Managing Director Radio en Televisie van Talpa Network is, en ook voorzitter van de VCR, is een fervent voorvechter van de verlenging. De afgelopen periode streed hij voor een lager licentiebedrag. Qmusic en DPG Media hebben zich tijdens de gehele beslissingsprocedure en lobby laten vertegenwoordigen door hem. 

Reacties

Nederlands MediaNetwerk heeft betrokken partijen om reacties gevraagd. Paul Römer:  "De zeer plotselinge en onverwachte draai van het standpunt van Qmusic/DPG Media heeft mij enorm verrast. Binnenkort hebben wij een ingelaste VCR vergadering en ik neem aan dat wij daar verdere toelichting zullen krijgen vanuit Qmusic."

"We kunnen DPG Media en Qmusic zeker wel nog vertegenwoordigen. De VCR agenda behelst veel meer dan alleen het dossier noodverlenging. En besluitvorming binnen de VCR hoeft niet unaniem te zijn. Individuele leden hebben de vrijheid om een afwijkend standpunt te hebben op een meerderheidsbesluit. De VCR heeft via haar advocaat ook een ondersteunend pleidooi gehouden. Wij ondersteunen het standpunt van het ministerie van Economische Zaken en Agentschap Telecom dat het verlengingsbesluit wel degelijk goed en zorgvuldig genomen is."

Qmusic en DPG Media ontkennen dat er een wijziging is van standpunt, en wijzen erop dat de omstandigheden zijn gewijzigd. Jelle Klerx,pr-manager en Robert Bernink, algemeen directeur Qmusic en directeur entertainment van DPG Media: “In principe is het standpunt niet echt veranderd, alleen de omstandigheden. We hebben al regelmatig onze zorgen geuit over het functioneren van de radioadvertentiemarkt. We waren eerder voor een noodverlenging door de grote onzekerheid die de coronacrisis met zich meebracht voor de radiobranche. Eerder was het de vraag of de commerciële radiomarkt het hoofd boven water zou kunnen houden. Eerder lag ons standpunt in lijn met dat van de VCR, vandaar dat we toentertijd onze woordvoering bundelden. Maar we blijven natuurlijk ook concurrenten."

“Een recent verschenen jaarrapport van brancheverenging Audify laat zien dat die angsten vandaag de dag ongegrond zijn en dat de advertentiemarkt op een hoger niveau presteert dan vóór de crisis. Niet eerder waren de netto bestedingen zo hoog als in 2021. Daarom vinden wij een langdurige noodverlenging niet meer nodig. Een nieuwe verdeling van de frequenties biedt direct de kans om weer een gezonde marktwerking te krijgen in de radioadvertentiemarkt.”

Qmusic en DPG Media zijn mede-vrager geworden van de rechtszaak die Kink heeft aangespannen tegen de overheid om de verlengingsbesluiten te laten vernietigen en een veiling van uitzendlicenties voor elkaar te krijgen.

Qmusic ziet ondanks de fundamentele verschillen van mening met de VCR nog wel een toekomst. Jelle Klerx: “De Vereniging Commerciële Radio is opgericht met als doel de hele commerciële radiobranche te dienen en zal dat blijven doen. Denk hierbij ook aan de ontwikkelingen op DAB+ en dergelijke. Dit geval dient niet meer de gehele radiobranche en daarom gaat het nu om de afzonderlijke partijen.”

De rechtbank doet omstreeks 29 maart 2022 uitspraak over de gevraagde voorlopige voorziening. Inmiddels is Mickey Adriaansens (VVD) de verantwoordelijk minister op het dossier.

www.dpgmedia.nl
www.qmusic.nl
www.talpanetwork.com
www.kink.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie