Radio Veronica zoekt meest legendarische radioshow
25-02-2020 13:46:43 | Door: David de Jong | hits: 2186 | Tags:

Op 18 april 1960 vonden de eerste uitzendingen plaats en op 17 mei 1960 begonnen de eerste reguliere uitzendingen plaats van de zeezender Radio Veronica. Het was de start van de commerciële radio. Het huidige Radio Veronica van Talpa Network gaat samen met luisteraars op zoek naar de meest legendarische radioshow die in het collectieve geheugen van de luisteraars zit. Zij kunnen daartoe stemmen via de website van de radiozender. Op 17 mei 2020 zal daartoe een award worden uitgereikt.

Luisteraars kunnen bijvoorbeeld kiezen uit iconische programma’s als Bart & de Zwart, Countdown Café, Curry & van Inkel, Evers in het Wild en Jensen in de Ochtend, maar ook op programma's die momenteel te horen zijn op de zender.

De viering van het 60-jarig bestaan van Radio Veronica in de verschillende gedaantes zal op vrijdag 22 mei 2020 geschieden. Dan zullen dj's van toen en nu samen radio maken en een Veronica Top 60 presenteren op het huidige Radio Veronica. Deze lijst die het karakter van Veronica zal laten horen, wordt de komende tijd samengesteld door legendarische dj's uit zestig jaar Veronica.

Onder de naam Veronica hebben in verschillende periodes verschillende radio-uitzendingen onder die naam plaatsgevonden. Het originele Radio Veronica was tot 31 augustus 1974 een commerciële zeezender via de zogeheten Vrije Radio Omroep Nederland, eerst van radiohandelaren waarna de gebroeders Verweij dit overnamen.

Van 28 december 1975 tot 31 augustus 1995 was de Veronica Omroep Organisatie als vereniging een publieke omroeporganisatie die uitgroeide tot de grootste publieke omroep mede dankzij mensen als Rob Out en Lex Harding. Met name in de tijd dat de publieke omroep tot eind jaren '80 het mediamonopolie had en op de radio boekte Veronica vooral successen op het toenmalige Hilversum 1, later Radio 2, Hilversum 3 en later Radio 3 (nu NPO 3FM). Op 1 september 1995 werd Veronica ondergebracht bij RTL Nederland, dat toen RTL/Veronica de Holland Media Groep heette en met radio onder de namen HitRadio Veronica en Veronica FM actief was.

Van 2001 tot 2003 was Vereniging Veronica kortstondig zelfstandig met onder meer de kabelradiozender Radio Veronica. Deze ging op 31 augustus 2003 op in het huidige Radio Veronica onder de Sky Radio Group (vanaf 2005/2007: Telegraaf Media Group). Sinds 1 oktober 2016 is Talpa Network eigenaar van Radio Veronica. De oorspronkelijke Vereniging Veronica heeft begin 2016 haar minderheidsbelang in het radiobedrijf verkocht en is alleen als oude erfgenaam, merkrechthouder van de naam.

www.radioveronica.nl
www.verenigingveronica.nl
www.talpanetwork.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie