#Radio100: Willem van Kooten, Lex Harding en Frits Spits invloedrijkste radiopersoonlijkheden
21-02-2019 10:24:00 | Door: David de Jong | hits: 3131 | Tags:

Hans Schotanus Idzerda, Frits Spits, Kees Buurman, Lex Harding en Willem van Kooten zijn de belangrijkste en invloedrijkste radiopersoonlijkheden in de #Radio100. De #Radio100 is een door Spreekbuis.nl uitgebrachte lijst van 100 Nederlanders die het belangrijkst zijn geweest voor 100 jaar Nederlandse radio. De lijst is samengesteld door Arjan Snijders, hoofd radio van NH Radio, mediahistoricus Huub Wijfjes van de Rijksuniversiteit Groningen en Ron Vergouwen, freelance mediadeskundige voor NPO Radio 1.

Opvallend is het beperkte aantal vrouwen in de lijst. Op de #Radio100-lijst is slechts 8 procent van de personen vrouw. Dit komt volgens de samenstellers deels door de tijdgeest van afgelopen eeuw, maar mogelijk ook door de nog steeds beperkte aanwezigheid van vrouwen op de radio; een fenomeen dat in andere landen anders is. Daarnaast was de arbeidsparticipatie van vrouwen tot halverwege jaren 70 in algemene zin beperkt en dit heeft effect op een overzicht dat 100 jaar bestrijkt.

Arjan Snijders, medesamensteller #Radio100: "Radio is na 100 jaar nog steeds springlevend en voor miljoenen mensen dagelijks een bron van informatie, een vriendje in de auto, vermakelijk gezelschap en afleiding op saaie momenten. Nu er ook veel andere vormen van afleiding bij zijn gekomen, verandert de rol van radio uiteraard wel. Gelukkig laat de opkomst van de podcast horen dat audio wèl toekomst heeft. Bijzondere verhalen, persoonlijke confessies, hoorspelen, verdiepende muziekspecials, podcasts zijn heerlijk en een fantastische aanvulling op mainstream FM radio. In een digitale toekomst groeien die twee meer naar elkaar. Je zal via een uitvinding als een smart speaker naar allerlei vormen van audio en radio blijven luisteren."

Volgens de samenstellers hebben onderstaande vijf radiomakers de grootste impact gemaakt op 100 jaar Nederlandse radiogeschiedenis:

Hans Schotanus Idzerda

Omroeppionier Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda verzorgde de allereerste lange afstand radio-uitzending ter wereld. Daardoor is hij niet meer weg te denken uit zowel de Nederlandse als de internationale radiowereld.

Frits Spits

Enorm inhoudelijk gedreven, doordacht en voorbereid en daardoor niet zo in staat te improviseren. Maar zorgt daarmee voor unieke combi's aan speelsheid en inhoud. Schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist wat leren en meegeven. Een eigenschap die in het huidige radiolandschap bij een nieuwe generatie makers volledig verloren is gegaan. Ten onrechte. Frits Spits is een pseudoniem voor Frits Ritmeester.

Kees Buurman

Als Hoofd afdeling Actualiteiten, Sport en Bijzondere Projecten bij de NOS, was hij verantwoordelijk voor de radio-nachtuitzendingen rond verschillende Apollo-maanreizen. In die functie bedacht hij ook een aantal succesvolle programma's zoals Met het oog op morgen en Radio Tour de France. Naast de NOS werkte hij ook voor de AVRO en VARA. Buurman was een groot voorvechter van nauwere samenwerking tussen de publieke omroepen, met geregeld succes.

Lex Harding

Lex Harding, oftewel Lodewijk den Hengst, heeft de Nederlandse radio kleur gegeven. Generaties lang is hij van enorme invloed geweest op vele radiomakers en luisteraars. Hij heeft als dj, radiobaas, initiator van diverse radio en tv-stations (Sky Radio, Radio 538, TMF) het Nederlandse radiolandschap echt veranderd.

Willem van Kooten

Talentvolle dj die al vroeg wilde innoveren en vanuit zijn creatieve en zakelijke inslag vele zaken uitvond of goed na-aapte uit Amerika. Inspirator voor een hele generatie, met onder andere het pseudoniem Joost den Draaijer. Zonder van Kooten geen Top 40 en menig andere hitparade. Hij deed de eerste horizontale popshow op de publieke radio, omdat niemand anders zag dat dit het beste werkt. Zorgde in zijn radiocarrière voor zo veel radio-initiatieven en innovaties. Wilde de markt vlot trekken en hield er een hartgrondige hekel aan de politiek aan over. 

De complete lijst is te vinden door op deze link te klikken

www.spreekbuis.nl/radio100

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie