RadioCorp (Slam! en 100% NL) stopt met on demand radio vanwege dure SENA-rechten
27-10-2021 13:53:00 | Door: David de Jong | hits: 2323 | Tags:

RadioCorp, het bedrijf achter Slam! en 100% NL, is gestopt met het aanbieden van on demand radio. Dit vanwege een wijziging van de tarieven van SENA. SENA staat voor de Stichting ter Exploitatie Naburige Rechten. De organisatie vertegenwoordigt de makers van muziek.

SENA zou volgens Radiowereld voortaan minimaal 750 euro per afzonderlijke online gezette uitzending vragen, waarbij SENA uitgaat van maximaal 10.000 beluisteringen. Daarbij gaat het om uitzendingen met meer dan 50 procent muziek. De uitzending kunnen dan een half jaar online blijven. Talpa Network biedt met onder meer JUKE, Radio 538, Sky Radio en Radio 10 net als de NPO nog wel de nodige podcasts met muziek. Sublime en Qmusic doen dat maar beperkt. BNR Nieuwsradio zendt praktisch geen muziek uit in de uitzendingen en heeft aldus niet te maken met SENA.

RadioCorp schrijft bij de uitzendingen zijn best te doen om het terugluisteren van programma's zo spoedig mogelijk weer mogelijk te maken. Desgevraagd verwijst directeur/aandeelhouder Herbert Visser van RadioCorp naar SENA.

SENA heeft in een korte reactie gereageerd. Sandra Havekes, medewerker communicatie bij SENA: "Om het aanbieden van streaming podcasts door omroeporganisaties op een praktische manier te kunnen faciliteren is Sena voornemens om deze exploitaties op collectieve wijze te licenseren." Op concrete vragen ging SENA verder niet in.

Talpa Network die gevraagd is hoe het tegen deze kwestie aankijkt, gezien het aanbod via JUKE en de afzonderlijke radiozenders wilde desgevraagd niet ingaan op de kwestie. 

Nederlands MediaNetwerk heeft SENA gevraagd om een toelichting, maar deze heeft nog niet gereageerd. Ook is Talpa Network gevraagd hoe het tegen deze kwestie aankijkt, gezien het aanbod via JUKE en de afzonderlijke radiozenders. 


De NPO heeft afzonderlijke licentieovereenkomsten met SENA. De Vereniging Commerciële Radio (VCR), Talpa Network en RTL Nederland hebben tevergeefs getracht die overeenkomst openbaar te laten maken. In eerste instantie besloot het College van Toezicht Collectieve Beheersorganisaties Auteurs- en Naburige Rechten dat dit moest, maar de Haagse rechtbank vernietigde dit besluit in februari 2021.

www.slam.nl
www.100p.nl
www.radiocorp.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie