Radiostation BG Radio met Bulgaarse muziek landelijk via DAB+
15-04-2021 20:11:00 | Door: David de Jong | hits: 3311 | Tags:

Een Bulgaars radiostation met louter Bulgaarse muziek is sinds maandag 12 april 2021 landelijk via DAB+ te horen in Nederland via capaciteit van Mobiele TV Nederland (MTVNL). De in Bulgarije gevestigde radiozender BG Radio is in handen van Fresh Media Bulgaria, waar ook Bulgaarse radiostations als NRJ, Radio City, Veronika, Radio Nova en Radio Nova onder vallen. DAB+ is een digitale audiostandaard, mede bedoeld als opvolger van FM, waarbij nagenoeg alle landelijke en regionale radiostations in deze standaard uitzenden.

BG Radio was van 22 augustus 2013 tot 29 augustus 2014 te horen via DAB+-capaciteit van RadioCorp (Slam! en 100% NL). Destijds als zenderinvulling omdat RadioCorp een uitzendplicht had voor een extra radiostation en de (auteursrechtelijke) kosten zo laag mogelijk wilde houden.

Desgevraagd zegt Herbert Visser, namens RadioCorp, niets met de huidige activiteiten van BG Radio te maken te hebben. Wel heeft RadioCorp de Nederlandse domeinnaam bgradio.nl sinds circa 10 jaar in zijn bezit. 

MTVNL zegt bij monde van Ronald Haanstra dat deze bijna geen restricties heeft hoe deze de aan haar vergunde DAB+-bandbreedte verdeelt. Circa 30 procent zal voor data worden ingezet. De rest voor radiozenders. Op dit moment zenden naast BG Radio de radiostations Classicnl, GLXY en BBC World Service uit op de capaciteit van MTVNL. MTVNL erkent dat als deze pieptonen, ruis of stilte, uitzendt, dat juridisch gezien ook toegestaan is, zolang maar bepaalde dekkingspercentages behaald worden in Nederland.

BG Radio zegt bij monde van CEO Atanas Genov het beste van de Bulgaarse muziek te willen promoten die (ook in Nederland) al online en via satelliet te ontvangen is. Verder stelt de Bulgaarse radiozender niet in te kunnen gaat op haar commerciële en strategische afwegingen om via DAB+ in Nederland uit te zenden er op wijzend dat er vast mensen zijn die van de Bulgaarse muziekprogrammering op DAB+ zullen genieten.

De vraag waarom met zo weinig geïnteresseerden in Bulgaarse muziek een degelijke radiozender landelijk via DAB+ wordt uitgezonden in Nederland en daartoe investeringen doet, wilden MTVNL enerzijds en BG Radio anderzijds, niet beantwoorden.

www.bgradio.bg
www.freshmedia.bg
www.mtvnl.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie