Radiozenders willen langere beschikking over FM-frequenties door coronacrisis
13-06-2020 00:37:00 | Door: David de Jong | hits: 2815 | Tags:

Veel radiozenders hebben zowel staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) als kamerleden verzocht een verlenging te regelen voor hun FM-frequenties in verband met de coronacrisis. Dit bleek tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer over telecommunicatie-onderwerpen.

De huidige frequentieverdeling loopt tot 31 augustus 2022. Kamerleden Dion Graus (PVV), Roel Wever (VVD), Joba van dern Berg-Jansen (CDA) en Frank Futselaar (SP) vroegen de staatssecretaris in verband met de coronacrisis om in plaats van een nieuwe verdeling een snelle verlenging te regelen. Volgens de kamerleden gaat het thans niet goed met de radiostations en dreigen er stations om te vallen.

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft aangegeven het gesprek te voeren met de radiosector die heeft aangegeven moeite te hebben soms financiering te krijgen en dat inkomsten kelderen. Daarop heeft de staatssecretaris gevraagd om een financiële onderbouwing daarvan die de radiosector nog moet geven.

Mona Keijzer: "Als er een probleem is, onderbouw het. Ook bij het verlengen van FM-vergunningen moet een nieuwe prijs voor moet worden afgesproken. Waarom en welke voorwaarden moet dan bepaald worden. Ik draag de radio een warm hart toe, we moeten dit op een zorgvulgdige manier doen. Als er grote problemen zijn waardoor het accuut mis gaat, meldt je. Als ik iets kan doen binnen mijn bevoegdheden laat ik dat niet na." De staatssecretaris wil kijken wat wijheid is nadat de onderbouwing door de radiosector gegeven is, maar wees er ook op dat de huidige vergunningen nog tot ruim twee jaar doorlopen.

Politieke partijen willen nog nadenken over hun positie, waarbij de PVV heeft aangekondigd met moties over dit onderwerp te willen komen. Staatssecretaris Mona Keijzer heeft onlangs een adviescollege ingesteld bestaande uit Henk Don, die tot 1 februari 2020 bestuurslid was van de Autoriteit Consument & Markt, Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent bij de Leiden University en rechter-plaatsvervanger) en Paul Rutten (Onderzoeker en Research Professor Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam) lid van het adviescollege. Dit adviescollege zou in september 2020 met een advies komen over de toekomst van de commerciële radiosector. Daarbij gaat het over de voorwaarden en verdeelprocedure van de radiofrequenties. Sommige kamerleden willen niet wachten op dit advies; de staatssecretaris dringt aan op zorgvuldigheid en wil liever het rapport van het adviescollege afgwachten.

Op landelijk niveau zijn Talpa Network (Radio 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica), RadioCorp (Slam! en 100%NL), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio), DPG Media (Qmusic) en Sublime actief via hun landelijke FM-netwerken alsmede via DAB+. In 2017 zijn bedragen afgesproken aangaande het tot 31 augustus 2022 kunenn gebruiken van de FM-frequenties. Er komt nog een plenair debat over de kwestie.

www.tweedekamer.nl
www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie