Regionale omroep NH Radio test met computergestuurd radionieuws
09-06-2020 01:17:00 | Door: David de Jong | hits: 2041 | Tags:

NH Radio is als eerste omroep een test begonnen met computergestuurd radionieuws. Daarbij worden automatische nieuwsbulletins gegenereerd die door de text-to-speech startup XS2Radio worden geproduceerd.

De technologie van XS2Radio maakt van geschreven teksten volautomatisch gesproken audioberichten. In dit project worden nieuwsberichten van de website NH Nieuws automatisch gelezen door de XS2Radio-stem en in de vormgeving van NH Radio gecombineerd tot een voorgelezen nieuwsbulletin.
 
Richard Otto, co-founder XS2Radio: "Ons platform is vooral bedoeld als aanvulling voor uitgevers, overheden en organisaties met een newsroom. Dit project met de regionale omroep laat goed zien hoe ver deze audiotechniek is."

Arjan Snijders, scheidend stationmanager NH Radio: "Ook na 100 jaar is radio nog springlevend. In nieuwe vormen, bijvoorbeeld verpakt als podcast, bereikt audio en gesproken woord steeds meer een nieuw publiek. Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smart speakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via de techniek van XS2Radio? Om radio ook in de toekomst relevant te houden moeten we durven te innoveren en experimenteren. Dit is een hele interessante tool, die we graag testen."
 
De computergestuurde uitzendingen zijn op maandagochtend tussen 5 en 6 te horen in de nacht op NH Radio. De nieuwsberichten worden automatisch tussen de muziekmix uitgezonden. In eerste instantie gaat het om een testtraject, dat naderhand geëvalueerd zal worden.

www.xs2radio.nl
www.nhradio.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie