Staatssecretaris Mona Keijzer komt met adviescollege over de toekomst van de radiosector
07-03-2020 13:58:00 | Door: David de Jong | hits: 2351 | Tags:

De ministerraad heeft op voordracht van Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) een adviescollege benoemd dat haar voor 31 december 2020 moet adviseren over de toekomst van de commerciële radiosector. Op 31 augustus 2022 vervallen de FM- en DAB+-vergunningen van alle commerciële radiostations waaronder Sky Radio, Radio 538, Radio Veronica, Radio 10, Slam!, BNR Nieuwsradio, 100% NL, Sublime en RadioNL.

Henk Don, die tot 1 februari 2020 bestuurslid was van de Autoriteit Consument & Markt, is tot voorzitter van het adviescollege benoemd. Verder zijn Annemarie Drahmann (universitair hoofddocent bij de Leiden University en rechter-plaatsvervanger) en Paul Rutten (Onderzoeker en Research Professor Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam) lid van het adviescollege. Paul Rutten was in het verleden ook lid van de commissie die de toekomstverkenning uitvoerde aangaande het publieke mediabestel bekeek.

De staatssecretaris van Economische Zaken moet een beslissing nemen wat er gebeurt met deze DAB+/FM-vergunningen: verlengen of een nieuwe verdeelprocedure. Het adviescollege heeft ook de opdracht gekregen om te bezien of vergunningsvoorwaarden kunnen worden afgeschaft of versoepeld. Ook dient het adviescollege te bezien hoe de situatie is omtrent het afschakelen van de FM- en AM-frequenties ten gunste van digitalisering. Op 1 januari 2016 heeft toenmalig VVD-minister Henk Kamp al een verruiming aangaande eigendomsrestricties toegepast. Sindsdien mag één bedrijf vier radiostations bezitten, ongeacht de clausuleringen. Dit was daarvoor gelimiteerd tot twee radiozenders (één geclausuleerd en één ongeclausuleerd). Dankzij deze maatregel kon Talpa Network een radiogroep bouwen met vier radiostations: Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken: "Veel Nederlanders van jong tot oud luisteren graag naar radio. Dat blijkt uit het dagbereik dat nog altijd in de miljoenen loopt. Tegelijkertijd bestaan in de radiosector veel gevoeligheden en tegenstrijdige belangen als het gaat om het verdelen van frequenties. Bijvoorbeeld doordat aanbieders sterk variëren in grootte of een specifieke (regionale) doelgroep hebben. Het ingestelde Adviescollege geeft het kabinet straks inzicht in goede toekomstige oplossingen."

Of Mona Keijzer zelf nog betrokken zal zijn bij de daadwerkelijke besluitvorming omtrent de DAB+/FM-frequenties, is de vraag. Op 17 maart 2021 wordt de regering in verband met de Tweede Kamerverkiezing demissionair.

De huidige verdeling van radiofrequenties is gebaseerd op een verdeling in 2003, die in 2011 en in 2017 met kleine wijzigingen en aangepaste te betalen overheidsvergoedingen is verlengd. Daarbij zijn de clausuleringsvoorwaarden als volgt:

- Radio Veronica (Talpa Network) van 07:00 tot 19:00 uur 85 procent muziek, waarvan maximaal 4,3 procent uit gangbare hitlijsten jonger dan 5 jaar.
- BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep/HAL) op werkdagen van 07:00 tot 19:00 uur 100 procent nieuws, actualiteiten en informatie waarvan minimaal 50 procent in het Nederlands of Fries en elk half uur een nieuwsbulletin.
- Slam! (RadioCorp) van 07:00 tot 19:00 uur 95 procent muziek, waarvan minimaal 50 procent niet langer dan een jaar geleden is uitgebracht en maximaal 7,5 procent in de gangbare popmuziek-hitlijsten staat. Jazz of klassiek mag niet worden uitgezonden.
- Sublime (Erik Hallers) is verplicht tussen 07:00 en 19:00 uur 87 procent (moderne) klassieke- of jazzmuziek uit te zenden.Op zaterdag is dit percentage 100 procent en op zondag 98 procent.
- 100% NL (RadioCorp) dient tussen 07:00 en 19:00 uur 70 procent Nederlandstalige muziek uit te zenden en 20 procent aan Europese producties te draaien.Daarnaast moet minimaal 45 procent korter dan een jaar geleden te zijn uitgebracht.
- De regionale FM-frequenties hebben verplichtingen om tussen 07:00 en 19:00 uur een bepaald percentage aan regiogerichte programmering uit te zenden en dienen gepresenteerde programma's voor 50 procent in het Nederlands of Fries te zijn. Ook mogen ze maximaal 30 procent van de Nederlanders bereiken met hun frequenties om het regiokarakter te behouden.

Alle landelijke commerciële radiostations (waaronder ook Radio 538 (Talpa Network), Sky Radio (Talpa Network) en Qmusic (DPG Media) hebben ook de verplichting overdag eens per uur nieuws uit te zenden en via DAB+ uit te zenden met twee kanalen.

www.rijksoverheid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie