Staatssecretaris Mona Keijzer: over enkele weken duidelijkheid frequentieveiling radio; versoepeling regels in zicht
05-10-2020 20:53:00 | Door: David de Jong | hits: 1601 | Tags:

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) zal de komende weken gebruiken om tot een zorgvuldig oordeel te komen over het advies van het Adviescollege Verdeling Frequentieruimte Commerciële Radio. Deze adviseert alle commerciële DAB+ en FM-frequenties per 1 september 2022 te veilen voor een periode van 10 tot 12 jaar. Dit schrijft de staatsscretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Mona Keijzer stelt een toekomstvast beleid te willen maken dat met een aantal ontwikkelingen rekening houdt, zoals bijvoorbeeld de - op termijn - afschakeling van de analoge FM-radiofrequenties. Het Adviescollege stelt dat een afschakeling niet eerder dan 2027-2028 aan de orde is, maar tot nu toe is een gehoopte transitie uitgebleven.

Opvallend is wel dat de staatssecretaris schrijft dat het versoepelen van een aantal regels behulpzaam kan zijn bij het maken van toekomstvast beleid. Waar de CDA-politica op doelt, is onduidelijk. Dit kan gaan over de clausuleringen, maar ook over de eigendomsverhoudingen of andere aspecten die het Adviescollege heeft omschreven. Er  zijn vijf kavels met clausuleringen (Nederlandstalig, Nieuws/actualiteiten, recente muziek, niet-recente muziek en klassiek/jazz). Het adviescollege stelt dat alleen Nederlandstalig en Nieuws/actualiteiten bij een veiling zeker zouden moeten blijven, maar laat de rest van de kavels aan de politiek. Nu mag een partij vier van de negen FM-kavels bezitten; hierover laat het Adviescollege het oordeel aan de ACM.

Over enkele weken zal blijken wat de regering wil met de commerciële radiosector en een eventuele veiling per 1 september 2022. Eerder besloot Mona Keijzer geen tijdelijke verlenging te geven in verband met de coronacrisis.

Lees ook:

Adviescollege radiofrequenties komt met advies: veiling DAB+ en FM-frequenties voor 10 tot 12 jaar
Bestaande radiostations krijgen geen tijdeljke verlenging DAB+/FM-vergunningen
Wisselende en vooral afwachtende reacties radiosector op besluit Mona Keijzer


www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie