
Stef Blok weigert motie uit te voeren: verlengingsprijzen radiozenders Talpa Network en DPG Media definitief
Demissionair VVD-minister Stef Blok weigert de op 14 december 2021 door de Tweede Kamer aangenomen motie van ChristenUnie en CDA uit te voeren. Daarin vroegen ze om lagere tarieven voor de verlening van de uitzendlicenties van de radiostations van Talpa Network (Radio 538, Sky Radio en Radio 10) en DPG Media (Qmusic). Dit zou de regering dan moeten doen in samenspraak met de radiosector en op basis van een onafhankelijke juridische analyse over de mogelijkheden die de telecommunicatiewet en staatssteunregels bieden. Alleen de VVD, D66 en Volt stemden tegen de motie.
De demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij zeer binnenkort overgaat tot het publiceren in de Staatscourant van de definitieve aanvraagregeling voor de verlenging van de landelijke commerciële radiovergunningen alsmede de (bijbehorende) ministeriële regeling waarin de verlengingsprijzen definitief worden vastgesteld. In een eerdere brief aan de Tweede Kamer stelde Stef Blok dit voor eind 2021 te zullen doen.
Stef Blok wijst erop dat de verleningsprijzen gebaseerd zijn op een reeds vastgesteld rapport van onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, waarin op zorgvuldige wijze - en in overeenstemming met de daartoe geldende eisen uit de telecommunicatiewet - de verlengingsprijzen zijn berekend. Ook wijst de demissionair minister er op dat partijen geconsulteerd zijn en daarbij de belangen zijn afgewogen.
Stef Blok: "Het vaststellen van een andere (willekeurige) verlengingsprijs die afwijkt van hetgeen nu is berekend, kan leiden tot een juridisch afbreukrisico, zeker als dan geen sprake is van een marktconforme vergoeding. Daarnaast ontbreekt ook in praktische zin de tijd om de berekening van de verlengingsprijzen opnieuw uit te laten voeren door een andere (onafhankelijke) adviseur." Volgens de minister kost een dergelijk proces dat meer tijd en zou dat betekenen de huidige vergunningen niet te kunnen verlengen per 1 september 2022.
Overleg met de sector
Paul Römer, directeur radio en televisie bij Talpa Network en voorzitter van de VCR zei donderdag 16 december 2021 nog bij NPO Radio 1 Spraakmakers dat de demissionair minister nu niet meer kan zeggen niet met de sector te zullen spreken. Dat zou volgens Paul Römer heel gek zijn. De Talpa Network-topman zei verder het heel mooi te vinden dat de Tweede Kamer de motie aannam en het laat zien dat het politieke systeem niet kapot is en noemde de situatie dat de minister iets niet wil doen en het dan ook niet doet oude cultuur. Hij sprak zijn hoop uit dat een gesprek met de sector zou plaats hebben om er op een goede manier uit te komen.
Paul Römer noemde de hoge prijzen een bizarre manier van denken en wees er op dat de hele economie is gesteund en de radiosector die steun nodig heeft en wijst er op dat er in 200 circa 50 tot 60 miljoen euro minder aan reclamezendtijd is besteed en partijen hebben gereorganiseerd, waardoor de verlenging van uitzendlicenties tot stand is gekomen.
Alternatieven
In een eerdere brief heeft Stef Blok aangegeven dat de aangedragen alternatieven voor de verlengingsprijs door de commerciële radiozenders geen van alle terug te voeren zijn op de beginselen (zoals transparantie, een marktconforme prijs en het verbod op onrechtmatige staatssteun) die in acht genomen moeten worden op grond van de geldende wet- en regelgeving.
Ook stelde de minister dat als de voorgestelde bedragen voor drie jaar verlengen worden opgeteld bij de bedragen van de vorige verlenging (van vijf jaar) dan zijn de bedragen voor een totale periode van acht jaar nog steeds aanmerkelijk lager dan de bedragen die zijn betaald voor de zesjarige verlengingsperiode in het tijdvak 2011-2017. Dit plaatst de bedragen volgens Stef Blok in een breder perspectief en er kan dus niet in algemene zin gesteld worden dat partijen nu vele malen meer moeten betalen dan voorheen.
Het is niet duidelijk in hoeverre een hoger licentiebedrag van invloed is op de overname van Talpa Network (en dus ook Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica) door RTL Group.
Geclausuleerde radiostations als BNR Nieuwsradio (FD Mediagroep), Radio Veronica (Talpa Network), Sublime (Mediahuis/NRC Media), Slam! en 100% NL (RadioCorp) hoeven niet te betalen voor hun uitzendlicenties.
Als de besluiten van de minister zijn gepubliceerd zijn deze definitief en kan alleen een rechter deze laten herroepen. De verwachting is dat medio januari 2022 de regering Rutte IV aan zal treden waarbij Stef Blok aan heeft gegeven daar geen deel van te zullen uitmaken. Indien Stef Blok zijn voortvarendheid doorzet, zijn de verlengingbesluiten daarvoor gepubliceerd.
Zie ook:
- Tweede Kamer wil lagere verlengingsprijzen voor radiozenders Talpa Network en DPG Media
- CDA en Christenunie willen lagere verlengingsprijzen voor radiozenders Talpa Network en DPG Media
- Stef Blok: voorgestelde VCR-alternatieven verlenging FM-licenties in strijd met beginselen; eind 2021 definitieve regeling
- Kink in beroep tegen Stef Blok; station eist herverdeling FM-frequenties
www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl
www.538.nl
www.radio10.nl
www.skyradio.nl
www.talpanetwork.com
www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie