Stichting schenkt collectie zeezender Radio Veronica aan Beeld en Geluid
06-10-2020 09:00:00 | Door: Saskia van Weert | hits: 1668 | Tags:

Stichting Norderney heeft de collectie van de zeezender Radio Veronica aan Beeld en Geluid geschonken. Het archief, variërend van integrale programma’s en commercials tot objecten en foto’s uit de jaren 1960 tot en met 1974, is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek.

De schenking vond live plaats tijdens Dutch Media Week in het programma 192 Goed Idee van voormalig Veronica-medewerkers Ad Bouman, Juul Geleick en dj Jan van Veen. Zij maken tot en met 9 oktober tussen 15:00 uur en 17:00 uur radio via een gerestaureerd radio 3-mengpaneel uit het archief van Beeld en Geluid. De restauratie werd door Stichting Norderney technicus en Beeld en Geluid vrijwilliger Niels Zack uitgevoerd. De dagelijkse uitzendingen zijn gratis te beluisteren via www.dutchmediaweek.nl.

Zeezender Veronica

De zeezender Radio Veronica was de eerste op Nederland gerichte zender met een horizontale programmering  van uitsluitend populaire popmuziek en was zeer geliefd onder jongeren. Aanvankelijk werden de programma’s uitgezonden vanaf het zendschip Borkum Riff, vanaf 1964 vanaf de Norderney. De zender moest de uitzendingen staken vanwege de anti-zeezenderwet. In 1976 verkreeg de Veronica Omroep Organisatie (VOO) een licentie voor het verzorgen van uitzendingen op de publieke omroep.

Als reactie op het succes van Radio Veronica richtte de Nederlandse overheid in 1965 Hilversum III op. Daarmee was de zender een aanjager van vernieuwingen in het radiolandschap, die later  veel navolging zou vinden.

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: “We zijn ontzettend trots deze collectie als belangrijk onderdeel van de Nederlandse radiogeschiedenis in ons archief te mogen verwelkomen.”

Lex Harding, Veronica-dj: “Ik vind het mooi dat het Veronica-archief nu een plek krijgt die het verdient.”

Beeld en Geluid gaat vanaf 25 oktober zo'n 1,5 jaar dicht voor een grote verbouwing.

www.norderney.nl
www.beeldengeluid.nl
www.dutchmediaweek.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie