Storytel Awards uitgereikt; prijzen voor Lale Gül en Rik van de Westelaken
13-05-2022 09:08:02 | Door: Saskia van Weert | hits: 1907 | Tags:

Tijdens de eerste Storytel Luisternacht in Het Sieraad te Amsterdam zijn de winnaars van de Storytel Awards 2022 Nederland bekendgemaakt. In de categorie Beste Luisterboek won Ik ga leven van Lale Gül. Rick van de Westelaken won de award voor de Beste Voorlezer, luisterboek Mayday van Suzanne Vermeer werd bekroond voor de Beste Storytel Original en Naomi Grant voor Beste Opkomende Talent. 

Op basis van luistergedrag van Nederlandse luisteraars zijn er shortlists gemaakt waarop luisteraars kunnen stemmen, met als resultaat in totaal ruim vijftienduizend uitgebrachte stemmen. Het is de vierde keer dat deze publieksprijzen in Nederland worden uitgereikt.

Beste luisterboek

Op de shortlist in de categorie Beste Luisterboek stonden Amalia van Claudia de Breij, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Wen er maar aan van Maike Meijer, De heks van Limbricht van Susan Smit en Ik ga leven van Lale Gül.

Lale Gül won de award in deze categorie. De schrijfster heeft de luister variant van haar autobiografische debuutroman zelf voorgelezen en bracht zo het verhaal met eigen stem tot leven. Ze neemt de luisteraar mee in wat het betekent voor een meisje uit een streng-islamitisch milieu op de groeien in Nederland. In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. 

Beste Voorlezer

Rik van de Westelaken werd bekroond voor zijn vertelstem in de categorie Beste Voorlezer. Andere genomineerden in deze categorie waren Barbara Sloesen, Casper Gimbrère, Eva Damen en Willemijn de Vries.

Rik heeft als voorlezer bij Storytel 49 luisterboeken op zijn naam staan. Zo leende hij zijn stem onder andere aan de autobiografie Confettiregen van Splinter Chabot, een van de bekendste kinderboeken De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl en Het grote misschien van John Green.   

Beste Storytel Original

Net als vorig jaar, werd ook dit jaar een award uitgereikt voor de Beste Storytel Original. Deze luisterboeken worden door het platform zelf geproduceerd. De thriller Mayday van Suzanne Vermeer won de award in deze categorie. In de thriller raakt Charlie Mullers broer onder verdachte omstandigheden vermist, waarna ze zelf op onderzoek uitgaat om de waarheid te achterhalen.

Het boek wordt voorgelezen door actrice Jamie Grant en en acteur Lykele Muus. De andere genomineerden in de categorie Beste Storytel Original waren De Leven van Daan Windhorst, De vermeende problemen van Rosalyn van Sofie Tseng, De Walnotenboom van Lydia Rood en Vind me als het tij keert van Eva Burgers. 

Beste Opkomende Talent

Voor het eerste dit jaar wordt tijdens de Awards ook een award uitgereikt aan Beste Opkomende Talent als het gaat om het voorlezen van boeken. Naomi Grant is er dit jaar voor het eerst met de award vandoor gegaan. Andere genomineerde in deze nieuwe categorie waren Hanne Arendzen Jade Olieberg, Jesse Mensah en Yemi Oduwale.  

nl.storytel.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie