Talpa Network en DPG Media moeten fors meer betalen voor één jaar uitzenden op FM
13-08-2022 12:39:00 | Door: David de Jong | hits: 4622 | Tags:

Talpa Network en DPG Media moeten fors meer betalen voor het mogen uitzenden via FM en DAB+ nu hun vergunningen met  één jaar wordt verlengd in plaats van drie jaar (als gevolg van de uitspraak van de rechtbank). Uit een door minister Micky Adriaansens (VVD) openbaar gemaakte regeling blijkt dat Talpa Network 11,365 miljoen euro moet betalen voor Sky Radio (4,222 miljoen), Radio 538 (4,174 miljoen)  en Radio 10 (2,99 miljoen).

Geclausuleerd gratis

Voor Radio Veronica hoeft Talpa Network niets te betalen aangezien het een geclausuleerd kavel is (niet-recente muziek). Ook voor de gebruikers van de andere geclausuleerde kavels (BNR NIeuwsradio. Slam!, 100% NL, Sublime) geldt dat deze niets hoeven te betalen voor het gebruik daarvan.

DPG Media moet 4,315 miljoen euro betalen om met Qmusic te mogen uitzenden. Ter illustratie: In de eerdere berekeningen zou voor Qmusic gemiddeld per jaar 3,79 miljoen betaald moeten worden indien de vergunningen voor drie jaar zouden zijn afgegeven. Zowel Talpa Network en DPG Media waren het oneens en zwaar verbaasd over deze sterk verhoogde bedragen.

SEO Economisch Onderzoek

Zowel de eerder vastgestelde bedragen als de bedragen die de radiostations nu dienen te betalen om na 1 september 2022 te blijven uitzenden zijn gebaseerd op berekeningen van SEO Economisch Onderzoek. De minister stelt in de regeling dat variabelen zijn geüpdatet. De minister noemt de eerdere prognoses achteraf iets te conservatief. De regeling stelt dat uit het Audify-audiojaarrapport blijkt dat de reclame-inkomsten volledig hersteld zijn. De netto-investeringen in radioreclame waren met 209 miljoen euro niet eerder zo hoog als in 2021. De door SEO gebruikte Prognoses van het CPB sluiten hier volledig bij aan.

Systematiek zelfde

Wel is dezelfde systematiek gebruikt Deze houdt in dat twee hypothetische situaties met elkaar worden vergeleken. Daarbij gaat het om de situatie waarin een efficiënte (nieuwe) toetreder de mogelijkheid heeft om in 2017 een licentie aan te schaffen met een duur van 5 jaar, of een licentie met een duur van 6 jaar. Het verschil is het bedrag dat de toetreder bereid zou zijn geweest te betalen voor de extra jaren ten opzichte van een vijfjarige licentie, en geeft dus volgens de minister de waarde van de verlenging.
 
Talpa Network en DPG Media is gevraagd om een reactie op de aangekondigde regeling. Doordat de regeling slechts kort voor de inwerkingtreding bekend moest worden gemaakt, is afgezien van een inspraakprocedure. Wel kunnen DPG Media en Talpa Network hun zienswijzes bekend maken. Onduidelijik is wat daar mee zal gebeuren.

www.talpanetwork.com
www.538.nl
www.radio10.nl
www.skyradio.nl
www.dpgmedia.nl
www.qmusic.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie