Vlaamse Radioplayer van start
25-07-2019 22:07:00 | Door: David de Jong | hits: 3161 | Tags:

De Vlaamse Radioplayer is officieel van start gegaan. Dit hebben DPG Media, Mediahuis en de publieke omroep VRT bekendgemaakt. Radioplayer is een van oorsprong door de Britse BBC uitgebrachte sectorbrede player die als non-profit platform op nagenoeg alle platforms beschikbaar is. De Radioplayer is inmiddels beschikbaar in Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Canada, Verenigd Koninkrijk, IerlandOostenrijk, Finland, Peru en Spanje. In Italië wordt gewerkt aan een lancering. In België startte Radioplayer.be in maart 2017 met een Franstalige versie. Met de komst van de Vlaamse versie is het platform in heel België beschikbaar.

DPG Media is in Vlaanderen met de zenders Qmusic en Joe actief, de VRT met VRT Radio 1, VRT Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM en Mediahuis zijn met de merken Nostalgie en NRJ actief. Daarnaast hebben de drie mediabedrijven nog tientallen themazenders die via internet en deels via DAB+ te beluisteren zijn. De participerende radiobedrijven hebben Radioplayer.be geintegreerd met hun eigen websites. Ook is Radioplayer beschikbaar via iOS en Google Play. Verderk worden toepassingen voor smartspeakers en digitale ontvangers als Sonos en Bose geboden en wordt het in de internetsystemen voor dashboards van auto's aangeboden. Bij de Vlaamse versie van Radioplayer zijn de Franstalige zenders ook beschikbaar en bij de Franstalige versie geldt dat voortaan ook voor de Vlaamse zenders. Radioplayer laat overigens ook andere zenders toe waarvan de eigenaren niet participeren.

Els Van de Sijpe, manager radio VRT: "Via Radioplayer wil de VRT samen met de hele radiomarkt de Vlaamse radioluisteraar nog meer digitaal luistercomfort bieden, naast de beschikbaarheid van ons aanbod via onze eigen apps,  DAB+ en digitale televisie. Door de internationale schaal van Radioplayer kunnen we ons sterk aanbod voor onze luisteraars verzekeren in alle nieuwe luistertoestellen, zowel thuis als in de auto. En we brengen het online aanbod van alle Vlaamse radiozenders samen op één plaats. VRT zal zijn aanbod in Radioplayer de komende maanden ook extra verrijken."

An Caers, directeur radio DPG Media: "Audio luisteren via FM blijft heel cruciaal, maar als nu al 1 op 5 Vlamingen digitaal naar audio luistert, zien we het als nationale radiomerken onze plicht om heel de radiosector aan te moedigen om te digitaliseren. Met de implementatie van Radioplayer in heel België zetten we samen een grote stap. Het is een internationaal beproefd radioplatform en het staat naast alle andere digitale initiatieven. Zo kan de luisteraar in alle comfort kiezen voor bijvoorbeeld Qmusic via DAB+ in de wagen, luisteren in onze app op het werk of via z'n gloednieuwe smart speaker thuis." 

Tom Klerkx, directeur radio Mediahuis: “Zijn waar de luisteraars zijn, dat wil elk radiomerk. Dat is in hoofdzaak nog via FM, maar de digitale toekomst ontwikkelt zich uiteraard in snel tempo. De start van Radioplayer zal dat tempo wellicht nog meer gaan opdrijven. Naast onze eigen apps kan iedereen nu ook waar en hoe hij wil via de Radioplayer-app luisteren naar het volledige radio-aanbod. Door op deze manier te blijven samenwerken met de hele sector, tonen we onze ambities om radio springlevend te houden in ons land.”

In Nederland bestaat er geen sectorbrede player, zoals die bij televisie middels NLziet wel bestaat. Voor de promotie van DAB+ werken de publieke ene commerciële radiozenders in Nederland wel samen. Talpa Network is via Juke met een eigen audioplatform actief, waarbij ook zenders van andere partijen worden aangeboden.

www.radioplayer.be
www.radioplayerworldwide.com
www.vrt.be
www.dpgmedia.be
www.dpgmediagroep.com

www.mediahuis.be

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie