VodafoneZiggo maakt alle radiostations free to cable bij uitfasering analoge kabelradio
18-02-2021 17:09:00 | Door: David de Jong | hits: 1645 | Tags:

VodafoneZiggo maakt alle radiostations die digitaal worden aangeboden, free to cable. Dit is een gevolg van de uitfasering van het analoge kabelradio-aanbod. VodafoneZiggo, dat 3,8 miljoen huishoudens bedient met het kabelmerk, kondigde aan vanaf 24 februari 2021 te starten met het afschakelen van het analoge kabelradiosignaal in Capelle aan den IJssel.

Met het free to cable maken van de radiozenders, kunnen alle kabelklanten alle radiostations die het kabelbedrijf aanbiedt, makkelijker ontvangen. Circa 510.000 Ziggo-huishoudens gebruiken geen smartcard en konden de gecodeerde radiozenders niet ontvangen. Met name de buitenlandse publieke radiozenders, waaronder BBC Radio 1, WDR 1 Live, NDR2, RNE Radio Nacional, FIP en RFI, waren gecodeerd bij VodafoneZiggo. Met het ongecodeerd maken van deze radiostations is het ook makkelijker om de radiostations te ontvangen op alle via op de kabel aangesloten apparaten. Inmiddels bestaan er ook digitale kabelradio's.

De afschakeling van analoge kabelradio zal per regio gefaseerd plaatsvinden. Tot eind maart 2021 zullen slechts enkele gebieden worden uitgefaseerd, waarna circa een kwart van de regio's in het tweede kwartaal 2021 aan de beurt is. In het derde kwartaal volgt nog eens één vijfde van de regiogebieden. Bij de meerderheid van de kabelregio's verdwijnt analoge kabelradio in het laatste kwartaal van 2021. VodafoneZiggo is sinds 2018 ook bezig om het analoge kabeltelevisiesignaal uit te faseren en hoopt voor eind december 2021 daarmee klaar te zijn.

Toen commerciële radiostations tot 1992 niet via de ether mochten uitzenden, was analoge kabelradiobeluistering populair. Daarbij loopt er een kabel van de wandcontactdoos naar een stereo-installatie waarbij op een FM-radio naar kabelradio geluisterd kan worden naar maximaal 40 radiostations. Inmiddels luistert minder dan 5 procent van de huishoudens nog via de analoge kabel naar radiostations volgens onderzoeksgegevens van GfK in het kader van het Nationaal Luister Onderzoek. Slechts 8 procent luistert op digitale wijze via de kabel. De meerderheid van de Nederlanders luistert radio via met name de FM, gevolgd door internet. Bij kabelaansluitingen die in de afgelopen jaren zijn opgeleverd, werd de analoge kabelradioaansluiting alleen op speciaal verzoek beschikbaar gemaakt.

Digitaal biedt VodafoneZiggo geen meerwaarde bij de radiostations anders dan dat deze in een kwaliteit van 384 kbit/s worden uitgezonden. Er wordt geen visual radio aangeboden, geen Electronische Programma Gids, geen playlists en geen hbbtv. VodafoneZiggo heeft daar ook geen plannen toe.

VodafoneZiggo zal het radiofrequentiespectrum op haar kabelnetten inzetten ter verbeteringen van haar internetdiensten. Kabelexploitanten als Delta, Caiway en Rekam (onderdeel van Delta Fiber Nederland) stopten al eerder met analoge kabelradio. Kleine kabelaars als Kabeltex en SKP gaan nog wel door met analoge kabelradio.

www.vodafoneziggo.nl
www.ziggo.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie