VodafoneZiggo stopt met analoge kabelradio
20-01-2021 13:21:00 | Door: David de Jong | hits: 1798 | Tags:

VodafoneZiggo stopt vanaf eind februari geleidelijk met het aanbieden van analoge kabelradio. Sinds het ontstaan van radio en televisie via de kabel in de jaren zeventig bieden kabelexploitanten via de tweede connector van kabelaansluitingen analoge kabelradio. De afbouw duurt tot eind 2021.

Kabelradio maakte het het in 1988 mogelijk dat in Nederland commerciële radio kon starten via U-bochtconstructies waar Radio 10 (vanuit Italië) en Sky Radio (Verenigd Koninkrijk) gebruik van maakten.

VodafoneZiggo, waar 52,9 procent van de Nederlandse huishoudens een abonnement bij heeft in een verzorgingsgebied dat circa 93 procent van de Nederlandse huishoudens omvat, stelt dat circa 5 procent van de Nederlanders radio via de analoge kabel beluistert. Abonnees die de afgelopen jaren een abonnement hebben afgesloten, kunnen daar al geen gebruik meer van maken.

Kleinere kabelexploitanten als Rekam en Kabeltex hebben geen plannen om analoge kabelradio te beeindigen. VodafoneZiggo wijst abonnees er op dat ze analoge radio via de FM-ether, internet, DAB+ en radio via digitale televisiepakketten kunnen blijven ontvangen. Ook bestaat apparatuur waarmee alleen de digitale kabelradio beluisterd kan worden.

VodafoneZiggo doet overigens weinig via de kabel met de digitale radiozenders, anders dan de audio en een EPG aanbieden. Capelle aan den IJssel is de eerste plaats waar analoge kabelradio wordt afgeschakeld, namelijk op 24 februari.

Het project om analoge kabeltelevisie uit te faseren, is nog niet afgerond. Daar startte VodafoneZiggo in april 2018 mee en zou nog dit jaar moeten zijn afgerond.

www.vodafoneziggo.nl
www.ziggo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie