Voorzieningenrechter gelast Qmusic te stoppen met danceprogramma's
19-04-2022 19:17:00 | Door: David de Jong | hits: 1799 | Tags:

De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft Qmusic bevolen per 3 mei 2022 te stoppen met zijn danceprogrammering. Het gaat concreet om de programma's World Wide Club 20 met Armin van Buuren, A State of Trance met Armin van Buuren, het Beste van Tomorrowland, Jacked met Afrojack (Nick van de Wall) en Sunnery James & Ryan Marciano die van 22:00 tot 05:00 uur worden uitgezonden in de zaterdag- op zondagnachten.

Q-dance een organisator van dance-feesten, die ook actief is met de internetzender Q-dance Radio en zich richt op het hardere segment van dancemuziek, spande een kort geding aan tegen de radiozender van DPG Media. Volgens Q-dance houdt Qmusic zich niet aan een in augustus 2005 afgelsoten overeenkomst waarin is afgesproken het radiostation zich niet richt op het dance-segment, zich niet als dance-omroep profileert, geen dance-programma’s verzorgt, althans – een enkele uitzondering daargelaten – in beginsel geen dance-muziek uitzendt.

Meer danceprogramma's

In oktober 2021 is Qmusic van start gegaan met een uitgebreider aanbod aan danceprogramma's op de zaterdagavond/nacht. Dit als gevolg van de overstap van onder anderen Armin van Buuren van Radio 538 naar Qmusic. Q-dance en Qmusic hebben daarna overleg gevoerd en gecorrespondeerd over de situatie maar kwamen niet tot een akkoord. Volgens Q-dance houdt Qmusic zich niet langer aan de overeenkomst en profileert Qmusic zich op zaterdagavond als dance-omroep, waarmee volgens Q-dance zich verwarring kan voordoen voor het merk Q-dance.

Volgens Qmusic en DPG Media is Q-dance organisator van dance-evenementen in de hardere stijlen, waarbij Q-dance zich baseert op een onjuiste uitleg van de overeenkomst, aangezien Qmusic mainstream dancemuziek draait terwijl Q-dance zich uitsluitend op hardstyle, hardhouse en hardcore richt, oftewel een compleet andere doelgroep. Ook voert Qmusic aan dat niemand denkt dat Q-dance gelieerd is aan Qmusic, waarbij beeldmerken ook niet op elkaar lijken. Verder is Qmusic van mening dat er geen spoedeisend belang is nu ARmin van Buuren sinds september 2020 met zijn danceprogramma te horen is en dit niet tot verwarring heeft geleid.

Motivatie rechter

De rechter kan de uitleg van Qmusic en DPG Media niet volgen, waarbij deze aangeeft dat geen specifieke stijl binnen dancemuziek in de overeenkomst van 2005 is opgenomen. Volgens de rechtbank hadden partijen als ze dat hadden willen afbakenen in de overeenkomst moeten opnemen. De rechtbank wijst er ook op dat Qmusic opnieuw zou kunnen onderhandelen over de voorwaarde van de overeenkomst.

De voorzieningenrechter denkt dat de bodemrechter de vorderingen van Q-dance zal volgen. Voor iedere overtreding zou Qmusic 10.000 euro moeten betalen, waarmee de uitzendingen van de danceprogramma's op jaarbasis een kostbare aangelegenheid wordt.

Qmusic verklaarde in het AD (net als Qmusic onderdeel van DPG Media), dat het radiostations het er niet bij zal laten zitten en tegen het vonnis in beroep te gaan.

www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
www.q-dance.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie