Wisselende en vooral afwachtende reacties radiosector op besluit Mona Keijzer
04-10-2020 18:24:00 | Door: David de Jong | hits: 3564 | Tags:

In de commerciële radiosector wordt wisselend en deels afwachtend gereageerd op het besluit van staatsseccretaris Mona Keijzer om geen verlenging te willen geven van hun DAB+- en FM-vergunningen. Het gaat om Talpa Network (Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica), DPG Media (Qmusic), RadioCorp (100% NL en Slam!), FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) en Sublime alsmede de regionale commerciele radiostations.

In het algemeen geven deze radiostations aan de brief en het rapport nog te moeten bestuderen en met elkaar te willen overleggen. Kink, een radiostation dat sinds 1 februari 2019 bestaat en via DAB+ en internet uitzendt, en graag een landelijke FM-frequentie wenst, reageert als enige partij gelijk positief. De eigenaar/oprichter van de grootste regionale commerciële radiozender, RadioNL reageert ernstig teleurgesteld op het besluit.

De regionaal commerciële radiozenders lijken getuige de reactie in de problemen te komen en ook RadioCorp (100% NL en Slam!) lijkt financieel lastig opgewassen tegen de situatie. Dit terwijl Talpa Network, DPG Media en FD Mediagroep (met HAL Holding als eigenaar) profiteren van hun meer kapitaalkrachtige achtergrond. Talpa Network en DPG Media profiteren daarbij van hun marktaandeel in de sector: ze behalen volgens SEO Economisch Onderzoek gezamenlijk 80 procent van de radio-omzet. Daarmee lijken deze partijen beter opgewassen tegen de economische crisis, ook al worden ook daar de nodige bezuinigingen doorgevoerd. Nederlands MediaNetwerk publiceert hieronder de gegeven reacties.

Paul Römer, managing Director Radio en Televisie bij Talpa Network en voorzitter van de Vereniging voor Commerciele Radio geeft desgevraagd aan de inhoud eerst goed te willen bestuderen en te willen overleggen binnen de VCR voordat een reactie gegeven wordt. Op 8 juli 2020 gaf Paul Römer aan in een interview met Nederlands MediaNetwork dat de nood hoog is.

Ook DPG Media (Qmusic) geeft via een zegsman aan de stukken eerst te willen bestuderen, voordat een reactie gegeven kan worden.

Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van KINK: "Goed nieuws voor radiostations zoals KINK die vanaf 2022 ook via FM willen uitzenden want staatssecretaris Mona Keijzer heeft de Tweede Kamer vanavond laten weten dat zij niets ziet in de gevraagde noodverlenging van drie jaar voor stations die nu op FM uitzenden. Dat vindt zij niet efficiënt. Een verlenging neemt bovendien de mogelijkheden weg voor andere partijen om drie jaar toe te treden tot de markt voor FM. KINK juicht dit besluit toe en hoopt dat er snel uitsluitsel komt over de wijze waarop de FM-frequenties worden herverdeeld." Onlangs reageerde Jan Hoogesteijn, algemeen directeur van KINK, bij Nederlands MediaNetwerk naar aanleiding van uitspraken van Paul Römer over de situatie van zijn radiostation en bepleit een verdeling per 1 september 2022

Mireille van Ark, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio bevestigt desgevraagd de stellingname van SEO Economisch Onderzoek dat er bij haar radiostation (als onderdeel van de kleinere radiostations) urgentie bestaat aangaande de financiering. Mireille van Ark: "Met de plannen om kosten te besparen kunnen we BNR Nieuwsradio voor de komende jaren weer toekomstbestendig maken. Dit gaat ten koste van journalistieke arbeidsplaatsen en dat hadden we natuurlijk liever niet gehad. De NVJ heeft dit ook onlangs in een brief aangekaart bij de staatssecretaris. We hebben met de aanvraag voor noodverlenging gevraagd niet gevraagd om extra financiële steun, we hebben alleen het verzoek gedaan de omstandigheden zo gunstig mogelijk te maken voor de commerciële zenders." De plannen voor de reorganisatie bij BNR Nieuwsradio liggen nog bij de Ondernemingsraad. BNR Nieuwsradio is via de FD Mediagroep onderdeel van HAL Holding.

Herbert Visser, directeur en aandeelhouder/oprichter van RadioCorp (Slam! en 100% NL): "Bij ons is de situatie is ongewijzigd. We horen tot de partijen die een urgente financieringsbehoefte hebben. Verder wil ik komende week eerst mijn concurrent-collega's in de Vereniging voor Commerciële Radio spreken."

Nico Silvius, van de NLCR, de branchevereniging van de niet-landelijke commercële radio-omroepen ens eigenaar/oprichter van RadioNL, Joy Radio, Waterstad FM, Frysk FM, Freez FM, Grunn FM, Tukker FM en RadioNL Kids en de regionale zenderexploitant Radio Netwerk Nederland: "Moet even bijkomen van de brief van Mona Keijzer. Ik ben zo verbaasd dat ik denk dat de brief een grap is. Of SEO Economisch Onderzoek heeft haar werk niet goed gedaan of de staatssecretaris heeft het rapport niet goed gelezen. Begrijp er helemaal niets van wat hier nu gebeurt met het rapport van SEO Economisch Onderzoek. De markt heeft tijd nodig om te herstellen van de coronacrisis. Als je nu een grote omroep bent of klein bent en je geld moet lenen om crisisperiode te overbruggen. je hebt minimaal 56 maanden (5 jaar) nodig om de lening maandelijks terug te betalen. Daarom is een verlening van 3 jaar nodig om zo 56 maanden te overbruggen. We hebben SEO Economisch Onderzoek van alle informatie voorzien van al onze zenders. Op verzoek van SEO Economisch Onderzoek hebben we ook nog informatie gegeven tot aan de laatste week voordat ze het rapport aanleverden bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat."

"Het was al een ingewikkelde tijd, en nu het coronavirus terugkomt, gaan we een tweede crisisgolf tegemoet. Een groot deel van de samenleving staat stil, dus ook bij de adverteerders. Zonder genoeg adverteerders op de radio wordt het stil bij de commerciële radio. De publieke NPO-radiozenders kunnen met succes continu hun hand ophouden bij het ministerie van OCW als er minder tot geen reclamegelden binnen komen bij de STER. Ook de regionale publieke zenders en zelfs de lokale omroep krijgen extra overheidsgeld. Ik snap dat ze dat vragen als men tientallen miljoenen minder reclame binnenhaalt als STER of men de exploitatie niet rondkrijgt. Daarom is het extra bijzonder dat de staatssecretaris de ogen dicht doet voor de commerciële radiomarkt die niet om geld vraagt maar om een langere termijn van haar vergunningen ten behoeve van de terugbetaling van leningen. We zullen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de politiek in gesprek moeten hoe het kan dat of SEO Economisch Onderzoek en de staatssecretaris met dit onbegrijpelijke rapport en deze onbegripvolle brief is gekomen."

Zie ook:
Bestaande radiostations krijgen geen tijdelijke verlenging DAB+/FM-vergunningen
Adviescollege radiofrequenties komt met advies: "veiling DAB en FM-frequenties voor 10 tot 12 jaar"

www.qmusic.nl
www.dpgmedia.nl
www.talpanetwork.com
www.538.nl
www.radio10.nl
www.radioveronica.nl
www.skyradio.nl
www.100p.nl
www.slam.nl
www.fdmg.nl
www.bnr.nl
www.sublime.nl
www.kink.nl
www.radionl.fm
www.epowersales.nl
www.rijksoverheid.nl
www.tweedekamer.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie